Svar på frågestunden

FRÅGA:

Berätta om dina stora mål! Alltså när du blir stor och så 😍

Svar: Förhoppningsvis kommer jag kunna driva eget och hålla på med nästintill allt i hästväg, dvs utbildning, tillridning, inridning, tävla mina egna och andras hästar, träna andra ekipage och kunna hålla i dressyrkurser. Jag skulle även vilja gå en domarkurs.

Tävlingsmässigt hoppas jag kunna tävla på nationell nivå som junior/Young rider på storhäst och sen även ta mig mot Msv B. Under U25-åren vill jag kunna debutera Msv A. Sen är ju självklart drömmen att kunna tävla lite mästerskap och helt enkelt ta mig så långt som möjligt.

FRÅGA:

Hur högt kommer du satsa med Phaffe?

Svar: LA:P1/FEI och nationell nivå.


FRÅGA:

Vilka vänner står dig närmast?

Svar: Har många bra vänner, blandat hästvänner och vänner från skolan, men självklart är hästvännerna dom bästa 🐴💕

FRÅGA:

Vilka är dina bästa tävlingskompisar (alltså sånna du träffar på tävling) och vilka är dina bästa "vanliga" vänner? Betyder dom mycket i satsningen?

Svar: Den tävlingskompis jag umgås mest med är nog Becca Fitoussy (Som jag även träffar på Brolöten) men det finns gott om trevligt folk ute på tävlingarna som jag gärna pratar med. Finns jättemånga som jag pratar mycket med på tävling men som jag inte umgås med annars. Mina bästa "vanliga" vänner är framförallt Ida och Lisa som många av er känner igen sen tidigare, men även ett gäng som inte är hästintresserade. Självklart betyder dom mycket i min satsning, Lisa är en stor del i den i och med att hon hjälper till så mycket och är med så ofta. Även vänner som kanske inte vistas så mycket i mitt stall är ändå med och peppar och stöttar och det är ett guldkorn i satsningen.

FRÅGA:

Hur orkar du hålla igång jämt, blir du aldrig trött?

Svar: Haha! Nej, jag är inte trött så ofta faktiskt, knepet är att inte känna efter eller fundera över saken 😉 Ligga still kan man göra när man är död! Tidiga morgnar och sena kvällar är vardag för mig nu, men i början blev jag trött av det. När man kommer in i livsstilen avtar tröttheten efter ett tag. Sen så är självklart sömn viktigt på sitt vis så ibland måste man se till att nån kan backa upp för en och kanske tar en morgonfodring någon dag så att man får sova lite då och då.

FRÅGA:

Vilka personer ingår i din satsning och vilka betyder mest? Hur kommer det sig att du och Lisa jobbar så bra ihop?

Svar: De som ingår i satsningen är fler än man kan tro eftersom att alla räknas och varje liten hjälpsam hand är en ny bit på vägen. Det är veterinär, hovslagare, Equiterapeut, föräldrar, släkt, vänner, sponsorer, hästägare mm. De som betyder mest just nu är självklart mina föräldrar. Mamma ställer alltid upp och skjutsar till träning och tävling och vi hjälps åt väldigt mycket i stallet. Pappa fixar mycket tekniskt och praktiskt runt omkring, tillexempel klipper han ner gräset på gräsbanan, bygger ridbana, lagar trailer och fixar med bil samt att de båda hjälps åt att få det att fungera ekonomiskt. Sen är även sponsorer en stor del eftersom att en summa pengar från ett företag kan förverkliga en dröm om tillexempel vibrationskydd eller liknande, som jag annars inte kunnat haft möjligheten till. Hästägarna som lånar ut sina hästar och ger mig förtroendet att rida dom är en viktig del eftersom att 3 av hästarna jag tävlar inte är mina egna. Veterinärer, hovslagare och equiterapeuter är väldigt nödvändigt för hästarnas välmående. Andra hjälpsamma människor, som tex min mormor och hennes man Calle (Som bland annat betalar alla mina träningar för Anne och sponsrar med enormt mycket annat) är guld värt. Mina fantastiska tränare, Emelie Brolin, Lina Dolk och Anne Ström är en av dom största delarna. Alla räknas på sitt vis och alla behövs.

Anledningen till att jag och Lisa klickar så bra är nog att vi är så himla lika varandra och har ungefär samma tankar om hur man ska lösa saker och ting. Det blir nästan som att ha en liten kopia av sig själv som medhjälpare, vilket förstås är jättepositivt. Hennes starka sidor är att hon är väldigt självständig, ambitiös och alltid redo att lära sig mer. Det enda "dåliga" med henne är att hon tror att hon är sämre än vad hon faktiskt är, tyvärr. Men till dig Lisa: Du är grym och klarar mer än du tror, tack för att du alltid ställer upp. Vårt teamwork är oslagbart!

FRÅGA:

Vem är Lisa?

Svar: Lisa är en av mina absolut bästa vänner som jag känt sedan dagis då våra föräldrar umgås. Hon är med väldigt mycket i stallet och hjäper till extremt mycket med allt möjligt och därför syns hon här på bloggen ganska ofta.

Imorgon

06:15 Fodra hästarna
06:30 Frukost, starta en maskin tvätt med tävlingslindor.
06:45 Sköta om Phaffe och Nelson
06:05 Lisa longerar Phaffe, jag rider Nelson
Ca 06:50 Färdiga. Göra iordning hästarna (Svampa av, flughuva på, Phaffe ska smörja mulen med solkräm) och släppas ut. Benny ut ihop med Phaffe och Nelson.
07:10 Trusse görs iordning, Lisa börjar mocka.
07:20 Trusse rids av mig, Lisa mockar klart och fixar foder för kvällen samt rullar upp Nattlindor etc
08:00 (ca) Trusse klar, görs iordning för hagen (Svampas av, flughuva, smörja in mulen med solkräm) Släpps ut. Byt i tvättmaskinen.
08:10 Putsa allt läder som behöver putsas, sopa ur sadelkammaren, rensa avloppet, städa de två sista kaninburarna som inte blev klara idag.


Tajt tidsschema på morgonen, men det lugnar sig mot eftermiddagen då vi faktiskt planerat så att vi har tid att följa med mormor och plocka jordgubbar. Supermysigt!

Jag är supertaggad inför cupen i helgen, men det kommer bli väldigt stressigt att få ihop allt. Trusse ska tävla fredag (Lc1) lördag (LB1) och final på söndag (LB1). Vi kommer inte stanna på tävlingsplatsen och vi kommer inte heller stalla upp Trusse utan vi kommer åka fram och tillbaka (ca 2h bil) för att kunna få allt att rulla vidare hemma. På lördag ska även Nelson med och gå en regional LA1. Vi valde att stryka Benny då våran equiterapeuts lasermaskin varit trasig och han har därför inte kunnat få sin regelbundna laserbehandling och behöver därför lite extra återhämtning. Han skulle egentligen gått en LAP1. Mer om planen för Benny kommer snart.

Det positiva med att lämna Benny hemma är att jag sparar mer tid på både lördagen och fredagen då en hästs packning går bort.

Det kluriga med hästarnas planering är att mitt i alltihopa måste jag även hinna packa till mig själv, för vi ska nämligen till Skåne på söndag eftermiddag efter Trusses final. Så jag måste dels ha allt packat till mig själv tills på söndag , plus att allt måste vara rent och förberett till familjen som ska bo här medans vi är på semester. Känns väldigt tryggt att ha en familj boendes här hela tiden och inte bara en hästvakt som tittar in en gång om dagen. Nu kan hästarna och dom andra djuren ha daglig uppsikt av kunniga människor. Mamman i familjen har jobbat som hästskötare och stallchef bland proffshästar utomlands och hos Lisen och Peder Fredricsson så det känns väldigt skönt att lämna hästarna i händerna hos någon jag har förtroende för. Hästarna kommer hållas igång med promenader och longering. Själv ska jag bara ta det lungt och pusta ut efter en intensiv start av sommarlovet.

Vi stannar i Skåne från söndag kväll (i helgen) till nån gång under dagen på söndagen nästa helg. Helt underbart att få spendera lite mer än en vecka i underbara Torekov, och självklart kommer vi även att ta oss ner till Falsterbo och titta på världens bästa tränare, Emelie och Lina.

Ja ni fattar, denna vecka är proppfull. Ber om ursäkt om det är rörigt att hålla koll på all planering, men ni får trösta er med att ni iallafall inte lever mitt i detta kaos. Men vet ni vad? Jag älskar det här kaoset, och jag skulle aldrig byta den här vardagen mot något annat i världen.

En veckas semester blir väldig välbehövligt, men ridabstinensen kommer inte gå att beskriva när jag kommer hem igen 😉🐴

Trusse och Nelson outfit

Detta var Trusses och Nelsons outfits idag på träningen. Trusse har äntligen fått sin efterlängtade dressyrsadel som vi rider in oss lite smått på, detta kommer bli bra inför SM.

Trusse fick ha den röd-vit-marinblåa outfiten. Huva ifrån Agria Djurförsäkring, boots från Eqiguard, schabraket vann vi i DIV 1 och lindorna köpte jag av en bekant.

Nelson hade denna lite mer basic outfit med lindor ifrån Hansbo, boots från Eskadron, schabrak som Gin vann i en cup förra året från Jh Collection.

4/4 hästar tränade 💪🏽

Idag har fyra av fyra ponnyer blivit ridna, samt att jag börjat med städningen av stallet och faktiskt kommit riktigt långt.

Först ut imorse var Trusse och Nelson som båda tränade för Anne hemma på hennes ridbana.

Trusse gick förvånansvärt bra med tanke på att han varit och betäckt två gånger den senaste tiden och att det gick ston i hagen bredvid banan. Han blir lite nonchig ibland i ökningar och liknande men det tog vi igenom bra idag. Vi jobbade vidare på galoppen och fick till det väldigt bra. Självklart satsar vi på att hinna bli så bra som möjligt innan SM.

Därefter bytte jag direkt häst till Nelson som fick ett pass där vi i princip bara jobbade grundridning. Oavsett vilken nivå man är på så är alltid grundridningen ett måste. Supernyttigt att gå tillbaka och jobba halvhalter och skrittövergångar.

Efter Nelson for vi hem och åt lite snabblunch samt switchade ponny till Benny och susade tillbaka till ridbanan. Med Benny red jag ett pass där jag enbart tog igenom varenda liten grej och verkligen jobbade ur allt. Även han var jättefin!

Sen åkte mamma iväg för ett par ärenden på stan medans jag började städa i stallet. Efter middagen red jag sista ponnyn, lilla Phaffe! Och sol föregående hästar gick han också bra. Dock behöver vi mer hjälp av Lina, men vi är i alla fall på gång 😉

Imorgon kommer Lisa och hjälper mig i stallet, denna vecka är verkligen proppfull och jag kommer behöva slita som en galning för att få ihop allt, men det ska gå! Veckoplanering för hästarna och en hel del vanlig planering är på väg upp på bloggen.

Fler ben i luften än på marken 😅
Busig damphingst!
Snygg-Nelson
Luftig skänkelvikning
Lite för rak sluta
Finaste Benny, vi är långt ifrån perfekta, men vi är fullt tillräckliga 💕🐴
Lika pigg i ökningarna som vanligt

Fler bilder på Nelson

Här är dom sista bilderna från träningen på gräsbanan med Nelson. Han kändes riktigt fin och hade väldigt luftiga rörelser, dock blev han lite öppen i ökningarna men det får vi slipa på lite till så sätter vi dom sen. Inatt har det spöregnat hela natten så det är alldeles för halt för att träna på gräsbanan så vi får helt enkelt träna ute på grusvägarna idag. Jag gillar att träna på tempoväxlingar och sidförande rörelser ute i skogen då hästarna har så mycket naturlig bjudning där. Vi är supertaggade till våran LA-debut om 6 dagar. Vi ska slipa på varenda detalj så att vi kan göra bra ifrån oss där.

Idag ska även Trusse ridas ett konditionspass, Phaffe ska få komma ut och klättra i backarna och Benny ska joggas. Vi får hoppas att det hinner torka upp lite på gräset framåt kvällen så att vi kan få ut ett ordentligt pass av Benny. Han går ju inte i skogen som ni vet så vi har bara gräsbanan som alternativ när vi tränar hemma.

Livet med hästar är hemskt och orättvist

Nåddes nyss av den fruktansvärda informationen att fina fina ponnyn San Soucis hastigt tagits bort på plats efter ett avsparkat ben i hagen. 

Ryttaren, Filippa, är nog den gladaste människa jag träffat. Alltid ett leende på läpparna, alltid ett peppande ord att ge till sina medtävlande på en tävling. Jag vet hur mycket hon älskade Sunny. Hur mycket hon kämpat. Hon är inte värd det här.  

För knappt ett år sedan miste min tränare och vän Lina Dolk två hästar på samma helg, fantastiska OjOj och E-type med hjärta av guld. Även OjOj fick hastigt tas bort efter benbrott, precis som Sunny. Hon var inte heller värd det. 

Tidigare i våras fick en av mina bästa vänner ta bort sitt avelssto efter en fölning som gick fel, och för bara några veckor sen fick hon ta bort ännu ett avelssto när ålderns siffra blev för hög. Visst, de visste om att de skulle behöva ta bort den, men det svider lika mycket oavsett.  Hon var inte värd det. 

Min tränare, Emelie Brolin, har mist många hästar i sina dar, bland annat fina storhästen Grand Valley. Var hon värd det? Nej. Självklart inte. 

Livet med hästar är hårt. Hästar blir plötsligt slitna från dig. Allt kan vända på en sekund, och din värld kan rasa på minuter. Att en morgon mötas av en häst med avsparkat ben, när man egentligen bara tänkt ta en ridtur, är fruktansvärt. Och jag vet att någon som aldrig varit med om det helt omöjligt kan beskriva hur det känns. Jag kan inte beskriva det, jag vet inte hur det känns. Det är jag tacksam för. Men med tanke på hur mycket dessa hästars bortgång river i mig så vågar jag inte ens föreställa mig hur det känns för ägaren.  

Livet kan vända och smälla till som en käftsmäll i ansiktet. En dag kanske din häst är borta. Var rädd om det du har, var tacksam för varje sekund du får tillsammans med din häst. Ta vara på varje minut. Detta är det värsta en hästägare kan uppleva, ingen ska behöva vara med om detta. 

Mina tankar går till Filippa och hennes familj. Detta är det värsta som kan drabba en hästmänniska. 

Mysig morgontur

07:15 satt jag och Lisa i sadeln på dagens första hästar. Mysigt och helt underbart. Klyschigt som tusan, men detta är vad jag kallar att fånga dagen 🐴 Gud vad jag älskar det här livet 
Nelson och Phaffe har verkligen funnit varandra, så himla bra vänner!Visa fler inlägg