Ett litet felsteg - så mycket att förlora

Idag gick Trusse på 68% och hade dels vunnit klassen med 7% marginal men även satt kval till både USM och 5-årschamp långt över kvalgränsen om det inte var för detta felsteg. 

Det som var skillnaden mellan succé och katastrof var 1 och en halv sekund, och ett litet felsteg. Ett otroligt litet felsteg som rasade allt.

Trusse trampar fel efter första uppridningen och hamnar utanför staketet i en och en halv sekund. 

Men det räcker med en och en halv sekund för att bli diskad.  Att lämna banan under pågående ritt resulterar i uteslutning.


Han hade väldigt mycket power efter uppridningen och jag tappade honom i 2 sekunder i första hörnet, och de ynka sekunderna är fullt tillräckligt för att jag ska förlora kontrollen över hans ben. Han klev utanför. 

Jag sagt på helspänn och väntade på att bli avblåst, men jag fick slutföra ritten vilket jag är väldigt tacksam för. Trots att den bästa ritten han någonsin gjort inte räknades så fick han ändå en riktigt bra runda med sig tills nästa tävling och det är superpositiv om man tänker i utbildningssyfte. 

Väldigt många blickar har han fått idag och det har varit folk framme och berömt hans utstrålning och sagt att han är såå fin. Värmer enormt!

Han går verkligen från klarhet till klarhet just nu och att rida ett lätt joggingpass på morgonen innan tävlingen var ett vinnande koncept, men att ett felsteg skulle förstöra detta, det kommer jag aldrig förlåta mig själv för. Hade jag varit liite kvickare att få tillbaka honom hade han aldrig trampat utanför och dessa fantastiska resultat han hade chansen att få skulle han ha fått. 

Men man lär sig av sina misstag, nobody learns without getting it wrong. Vi laddar om tills nästa helg och då tänker vi leverera en minst lika stark runda fast utan diskvalificering.

I won't give up
No i won't give in
Until i reach the End
Then I'll start again

Tävlingsdags

Imorgon ska Trusse till Mälarhöjden och tävla som jag nämnde igår. Jag kom hem väldigt sent idag eftersom att jag var tvungen att klippa mig, första gången på jag vet inte hur länge. Prioterar hellre ponnyerna 😉 Men jag behövde verkligen på bort det slitna nu så tyvärr hade jag inte lika lång tid i stallet idag utan hann bara med att rida Trusse, mocka samt kvällsinsläppet och nattning och det blir därför mycket att göra innan vi ska åka imorgon.

06:00 Upp och hoppa!

06:30 Fodra 

07:00 Släpp ut Nelson, Benny och Vicke. Ska även jogga av Trusse lite innan vi åker, han har extremt mycket energi nu. Mamma fixar stallet under tiden jag rider och fixar Trusse.

08:00 Putsa och packa Trusses saker. Alla lindor, schabrak och kläder till mig är redan tvättat.

09:00 Snygga till Trusse, fläta, tvätta honom lite och piffa med lite hovlack och glansspray och annat tjusigt så kan han blända domarna på banan sen 😉 Ska även se till att hinna promenera en bit med honom innan lastning då han lätt taggar upp för mycket om vi promenerar på tävlingsplatsen. 

10:00 Åker! Jag startar 13:25 om jag minns rätt. Skönt att hinna så mycket innan!


Fantastiskt Flow

Wow hörni, vilket flow jag hamnat i just nu! Efter en längre tids svacka klättrade vi upp ur gropen ännu starkare än tidigare.

Jag har utvecklats massor i min ridning och alla hästarna går superbra. Nelson är frisk och har blivit mycket starkare i sin bärighet jämfört med innan, Benny och jag är tillbaka på banan efter en djup svacka där vi satt fast, Vicke är redo för omgång två av division 3 nästa helg och Trusse har gått så enormt bra de senaste träningarna att det inte ens går att beskriva! Vilken känsla jag har haft på honom, sitter bara och ler hela tiden. Hans gångarter har utvecklats helt galet mycket nu och han har tagit ett stort kliv framåt.

Man blir så himla motiverad av dessa flow, jag blir helt sprallig i hela mig bara av att tänka på det! Särskilt glad är jag över Trusse och Nelson, dels för att Nelson blivit frisk och är på väldigt god väg och för att Trusse är så sjukt härlig att rida nu och vi har massor på gång denna säsong som även blir min sista säsong på B-ponny. Han ska på Gripens RFs sommarmeeting, USM i Skåne och 5-årschampionat i september innan jag är klar med honom, samt en hel drös med vanliga tävlingar. I helgen ska vi till Mälarhöjden och har chans att sätta nya kval till både SM och 5-årschamp så vi håller tummar och tår för att vi får till det trots ston och mycket rörelse runt omkring banan.

Vecka 22 har jag praktik på Brolöten i tre dagar ihop med Michelle och jag är så himla glad för det. Ska bli jättekul!

Känner mig alldeles bubblig när det går såhär bra med ponnyerna och man har hela säsongen framför sig. 

Nu jäklar ska vi träna 💪💨

Resultat

Benny gjorde en stadig runda i Lagtävlansprogrammet, dock ryttarmissar som gav 3 stycken 4or i protokollet och -2 pga felridning. Trots det fick vi 67% och hamnade precis utanför placering. Lite surt när vi vet att vi hade kunnat vinna om piloten gjort sitt jobb ordentligt.. Kul ändå att det andra var så pass bra att vi ändå lyckades på bra procent. Tyvärr inte hela vägen fram idag bara. Vi laddar om till nästa tävling som blir en LA:P1.

Trusse var också jättefin. Galoppen som vi kämpat jobbat och jobbat med så hårt satt som ett smäck! Så skönt att se resultat! Dock var det på utebanan vilket betyder att det finns mer hästar att titta på så i skritten och halterna blev det lite svårt att hålla sig i skinnet för liten bäbishingst som tränar på att koncentrera sig. Det drog ju självklart ner lite men vi hamnade på 63,5%, endast 0,5% från ett USM-kval! Såå stolt och nu vet jag att vi verkligen kan! Snart sätter vi dom.

Det kan bara bli bättre nu! 💪

Mycket att göra idag

Idag ska jag hålla igång hela dagen och fixa en massa grejer!

* Rida Nelson och Trusse
* Åka med mamma och hämta nytt hö
* Mocka och fixa det vanliga i stallet
* Gör rent  all utrustning och packa till tävling
* Bada Benny och Trusse till tävlingen 
* Equiterapeutbesök till Vicke
* Gå en promenad med hundarna och leta efter ett benskydd Nelson tappade i skogen igår... 😂


Nu har jag säkert glömt massor av saker men ni får i alla fall en liten hint om vad som ska hinnas med + lite till. Allt måste vara helt klart och packat ikväll så att det inte blir någon stress alls innan tävlingen imorgon.

Hetsig torsdag

Igår var det helt och hållet fullt upp och jag kom inte i säng förens jättsent så jag struntade faktiskt i att blogga med flit när det blev så sen kväll, tyvärr.

Men inga ledsna miner för det för jag kommer berätta vad vi gjorde ändå, lite senare bara!

Mamma hämtade mig i skolan så att jag kom hem mycket tidigare än med bussen. Longerade Vicke direkt när jag kom hem, bildbomb från passet är på väg upp! Därefter hoppade jag studs med Nelson, väldigt låga studs så att det mest blir galoppbommar. Syftet är att få igång hans rygg och bakben ännu mer så höjden är inte fokuset. 

Packade ihop saker och ponnyer och åkte till Anne vid 19:15 tiden. Vi red Benny själva innan träningen med Trusse började. Han var fin med lite tittig. Svårt att koncentrera sig med en stor fårhage precis bredvid. 

Trusse var som en total dröm! Såå fint flyt, takten var underbar, traven var luftig och svävig och hela han var enormt följsam och hade jättfina bakben. Vi red igenom LB:1 som han ska tävla på söndag. Vi fick till vårat bästa träningspass hittills och fick med oss jättebra tips i programmet som jag kommer memorera flitigt och använda mig av på Söndag. Man blir riktigt stolt av vetskapen att han är utbildad av just mig. Häftigt att följa med på hans resa och få vara en så stor del av det. 

Vi kom inte i säng förens vid 12 och jag kunde inte somna förens kvart i ett och så ska man gå upp halv 6 dagen därpå. Ni kanske förstår varför jag valde att inte blogga ;) Imorgon blir det i alla fall ett tillfälle att ta igen lite sömn så jag kommer få sovmorgon tills 08:30-09:00. Länge än så blir det inte, jag har alldeles för mycket att göra imorgon. Vad passar bättre att spendera en lördag på än i stallet? 🙌

Kort om resten av veckan

Idag har Trusse fått skor för första gången i sitt liv. Lite konstigt tyckte han men skönt att slippa ömma så mycket på grus. Han fick vänja sig vid skorna på en liten promenad idag så ska vi träna för Anne imorgon inför tävlingen på söndag. 

Nelson gick en lugn och skön runda i skogen idag med lite jogging. Imorgon ska han få hoppa lite studs och bommar, vi jobbar vidare med galoppen.

Det blir rätt mycket att stå i imorgon, alla 4 ska ridas och jag slutar sent. Mamma är ledig så hon kan mocka och fixa allt i stallet samt hämta mig i skolan så att jag kommer hem tidigare. Nelson ska som sagt hoppa gymnastikhoppning, Trusse och Benny ska träna och Vicke ska longeras. 

På fredag kommer equiterapeuten och kollar igenom Vicke så att han är okej. 

På söndag är det tävling med Trusse och Benny. Jag ska rida LB1 med Trusse och Lagtävlansprogrammet med Benny. Jag stod som reserv i LA:P1väldigt länge med Benny och kom med i klassen idag men vi valde att stryka honom i  P1 eftersom att vi inte räknade med att han skulle komma med. Jag vill känna mig helt förberedd och redo för klassen innan jag startar.

Göra iordning Benny inför ridpass

Med Benny är det ju väldigt noga skötselmässigt som de flesta av er redan vet, och jag tänkte därför berätta lite om hur jag gör iordning honom inför ett ridpass.

Först och främst så ska jag passa på att berätta att han endast rids 3 gånger i veckan. Vet att jag var sagt det förut men ifall att nån av er glömt eller inte visste om det så har han haft lite problem med sina knän och vi har därför valt att lägga upp hans vecka med ett joggingpass, ett träningspass för tränare och ett träningspass själva. Detta upplägg har funkat super på honom och han känns som ett levande bevis på att man inte behöver nöta på banan varje dag för att kunna prestera. Alla hästar kräver olika mycket ridning i veckan och Benny som är så pass välutbildad behöver inte mer än så här.

Idag var det dags för ett joggingpass som jag nämnde igår. Det första jag gör när jag hämtat in honom från hagen är att byta hans hagskydd mot Ice Vibe-skydden och sätta de på den lägsta vibrationen (1an) som vibrerar i ca 10-15 minuter. Han står med dom på sig under tiden jag gör iordning honom, både de gånger jag ska jogga och de gånger jag ska träna själv. När han tränar för Emelie eller om vi ska åka till ridhuset står han med de på sig i trailern på högsta vibrationen (3an) som vibrerar 20min ca. 
När Ice Vibe-skydden är klara så byter jag de mot lindor fram och luddskydd bak. Under lindorna har jag alltid Back On Track-paddar.
När jag sadlat så lägger jag direkt över Back On Track-täcket och skrittar fram (och av) med täcket på för att hjälpa honom mjuka upp musklerna i ryggen och korset. Funkar enormt bra!
Efter joggingpasset kyler jag runtom på båda hans framknän med Eclipse Ice Gel som jag tycker är väldigt bra. Dock är det 96h karenstid på den kylgelen så den får inte användas för nära inpå tävling. Som tur är så har jag möjligheten till ett jättebra alternativ som jag alltid använder efter träningspass och det är Ice Vibes kylpaddar som läggs i frysen minst 2h innan användning som sedan läggs inuti de vanliga vibrationsskydden som man sätter på vibrationer på som vanligt. Även det funkar bra och den sortens kylning använder jag främst efter träningspass för Emelie och när vi varit i ridhuset men även nära inpå tävlingar. 
Visa fler inlägg