2015 - ETT MELLANÅR

Ja ni.. 2015 lider mot sitt slut och idag är sista dagen på ett långt år. Ett år som faktiskt varit ett mellanår för mig! Det har bytts hästar, hästar har varit skadade med mera, och detta har resulterat i att 2015 inte blev ett särskilt tävlingsrikt år om man jämför med 2014, som var det året jag och Gin var på topp och tävlade land och rike runt varje helg. I år har jag visserligen tävlat land och rike runt, men långt ifrån varje helg.
 
Men jag har ju trots allt saker att sammanfatta när det gäller 2015, så jag ska inte vara allt för långdragen nu i början eftersom att vi har ett helt år framför oss att berätta om. Jag ska köra igång alldeles strax, men först vill jag säga att sakerna inte kommer i exakt ordning utan jag skriver ner det som har hänt lite huller om buller, men jag ska försöka minnas ordningen också ;)
 
Det jag  minns starkast och är stoltast över är det jag och Benny lyckats uppnå och den utveckling vi gjort under året. Vi tävlade lite under våren och red bland annat en Lätt A;1a på 67% och tog en andraplats i Mariefred.
 
Efter ett tag visade han tecken på att han hade ont någonstans och vi såg en viss ojämnhet och en lätt hälta. Vi tog det säkra före det osäkra och tog honom till sin veterinär Gonzalo. Det visade sig vara strul med hans vänstra framknä. De kom fram till att han var lite ansträngd och en inflammation. Han visade även tecken på artros i fler än 1 knä. Gonzalo sprutade knäet med tuppkam och Benny fick 2 månaders vila. Vi beslutade att dra ner på träningspassen och tävlingar. Det är därför han endast går 3 pass i veckan nu. Han blev frisk lagom till hösten efter en kämpig sommar. Vi började sköta honom ännu noggrannare och lade stora pengar på fodertillskott och allt möjligt. Vi började linda hans ben med back on track paddar, han fick skydd i hagen, vi provade oss fram bland fodertillskott som kostade mycket innan vi hittade det rätta, han fick exakta skötselrutiner efter träning med stretch, massage, kyla benen osv. Schemat lades om och upplägget blev annorlunda. Detta gav resultat och han har varit frisk sedan dess och nu är han bättre än någonsin.
 
Vi hann rida en tävling som ingick I DIV 1 där jag och Benny vann individuellt på 68% och satte ett nationellt kval, laget tog silver efter Mantorpsryttarna och vi var kvalade till elit!
 
Benny fick hoppa över första omgången i elit. Jag är så tacksam för att laget varit är för mig och Benny och verkligen förstått att vi inte kan rida honom hur mycket som helst. Det har varit guld värt att vi kunnat styra och ställa lite. Vi var dock med andra omgången som gick i Grums. Vi åkte dagen innan och stallade upp hästarna och bodde på hotell. En riktig höjdpunkt 2015! Roligt att umgås med sitt lag, det är en av tjejerna jag kommit lite extra nära och det är jättekul med tanke på att vi ridit allt utom Lag SM ihop. I finalen debuterade jag och Benny FEI på 58% efter några missar. Laget kom slutligen 4a i elitserien, starkt jobbat för en så pass liten klubb.
 
Nu har vi under senhösten och vintern tränat och tränat och tränat, och wow vad vi har utvecklats sen sista tävlingen! Vi kommer förhoppningsvis kunna leverera till 2016. Benny har aldrig varit fräschare!
 
 
Trusse har även utvecklats massor, han slog rekord i Lätt C på drygt 66% och satte ett kval till ungponny-SM, vi har varit i Kalmar på kvalitetsbedömning och han har blivit allmänt mycket duktigare!
 
Vicke har slagit rekord i Lätt C, 70% på en klubbtävling och han har fått sin första 9;a i en Lätt C.
 
Gin och jag avslutade våran karriär med 72% som rekord för året och vi tog silver i en cup som också blev våran sista tävling. Han flyttade även till Tranås till sin nya tjej som han ska lära upp på samma sätt som han lärt mig. Den ponnyn är verkligen once in a lifetime.
 
Nelson kom även hit som ny i familjen och vi red en Lätt A:2 på 65% och tog brons i KM, och vi red på 66% i Lätt B. Vi har haft våra fighter men nu är vi så mycket vänner som det bara kan bli <3 Förhoppningsvis så är 2016 året vi får skina!
 
 
 

Nyårsplaner och det här med raketer

Imorgon så kommer förmiddagen rulla på som vanligt med de vanliga stallrutinerna. Mamma skulle ta morgonfodringen så sköter jag förmidagssysslorna enligt schemat så fort jag ätit dagens viktigaste mål: Frukosten! 

Två hästar ska ridas också, Nelson ska jag rida ut på och Vicke ska jag rida ett lättare dressyrpass på. 

Runt 15:00-15:30 så kommer en kompis till mig och vi ska fira nyår ihop. Mina föräldrar har bjudit hit några familjer som brukar umgås ihop och detta gäng brukar turas om att bjuda hem varann på midsommar , valborg och nyår och nu var det vår tur. Alla dessa familjer har barn som går i mina bröders skola så de hade massa kompisar bjudna men jag hade inte en enda så jag bjöd hit en utomstående kompis. Så allt i stallet ska vara klart när hon kommer.

Vi kommer självklart inte skjuta några raketer i respekt för djuren. Vi bor på en gård med 5 hästar, 2 hundar, 6 katter, 6 kaniner, 3 ankor, 7 höns, 1 sköldpadda och fiskar. Dessutom mitt i skogen, som är full av vilda djur. Känns inte särskilt aktuellt att smälla raketer för nöjes skull när det är djuren som får lida för det. Onödig stress och oro för alla djur. Dessutom är jag så otroligt rädd om mina ponnyer att jag aldrig för mitt liv skulle riskera skador på de för att få se ett ljusspel på himlen i 10 minuter. Skaderisken är för hög. Hoppas att ni också väljer djurens sida.

Vi har pga detta därför valt att i år endast skicka upp en svävande lykta att lysa på himlen, gör det ni med! Se bara till att den är nedbrytbar och utan ståltråd så att djur slipper skada sig när den landar. 

#alltidpådjurenssida

Första Intervjun På Gång

Hej allihopa! Fick önskemål om att intervjua Emilie Nyreröd till min nya idé om att intervjua kändisryttare som jag skrev om i ett tidigare inlägg igår. 

Jag har fått tag på Emilie Nyreröd som är en starkt lysande stjärna som växt något enormt under 2015 och fått ett riktigt namn inom dressyren. 

Hon ville gärna ställa upp på detta, något jag är otroligt tacksam över eftersom att hon är en stor idol för mig.

Nu undrar jag om ni har några speciella frågor till henne? Lämna dom i kommentarerna så skickar jag de till henne ikväll! 

Intervjun kommer upp imorgon, tillsammans med ett inlägg om godbitarna från 2015, så det blir en dag att se fram emot.

Intervju till Bloggen

Finns det någon ryttare ni vill veta mer om? Ni vill kanske höra om deras bästa tips och deras väg till framgång? 

Nu har ni chansen!

Lämna en kommentar här på bloggen, på Instagram eller i PM och skriv vilken ryttare du vill veta mer om samt om du har någon fråga till han eller hon. När jag fått ihop några frågor tar jag kontakt med era förslag på ryttare och gör en intervju.


Trivselringar

Har ni hört talas om trivselringar? Ni kanske har sett de utan att veta vad det är, eller ens reflekterat över varför?

Såhär ligger det till. När en häst är välmående, dvs får bra mat,  sol i pälsen, bra skötsel, välskött och trivs i sitt hem så bildas ofta så kallade trivselringar i pälsen. Det finns många teorier om varför, vissa tror tex att det beror på blodcirkulationen.

Trivselringarna är lättast att se på klippta hästar eller på sommaren när de har tunn päls. 

Såhär ser tex Nelson ut i pälsen just nu.
Hela han är som en liten prickig korv! Benny har också fått ringar. Trusse är inte klippt så där syns de inte. 

Ska även passa på att säga att borkar, gråa och skimlar har lättare att utveckla trivselringar än fuxar, bruna och vita. Därför syns inga ringar på Vicke än, men vi jobbar på det! Gin hade såna ringar så fuxar kan få om man kämpar lite för dom 😉
Såhär såg han ut i somras. Betydligt fler nu! 

Outfit Nelson

Joggade Nels på morgonen idag. Superhärligt väder, och äntligen lite snö 😍 Hästarna är redan utrustade med snösulor och 4 broddar i varje sko. Vicke fick till och med rosa sulor av hovslagaren! 

Tänkte ta Nelsons outfit.

Tränset, som han delar med Benny, är ett ihopplock  av både mina favoriter, men självklart även det hästarna trivs bäst i. Benny tex stör sig på för tunna nackstycken och Nelson behöver ordentligt med plats för öronen. Då passar PS nackstycke super eftersom det inte trycker på öronen och ger ett jämnt tryck över nacken. Därför passar tränset till båda. Sidostycken, käkrem och pannband är också ifrån Ps och kommer ursprungligen från tränset Pearl Shine Dressage, förutom käkremmen då som man får köpa till. Det enda jag ändrat på tränset om man jämför med originalet är nosgrimman. Bytte från en remontgrimma med likadana pärlor som på pannbandet, till en lackad aachengrimma från Dyon. 
Nelson modellade så fint i solen så resten platsar på en bild! Han hade en väldigt basic outfit idag eftersom att vi bara skulle jogga. Lindor är ifrån Hansbo Basic, bakskydd från Showmaster, schabrak (grått) från Hansbo. Ländtäcket vet jag inte varifrån det kommer haha.

Fråga & Svar

Fick en fråga där någon av er frågade om jag inte kunda skriva mer om ponnyn jag red igår. 

Kan tyvärr inte säga särskilt mycket mer då jag inte vill gå ut med för mycket så här i förväg, men det är en 8årig valack som mest är hoppad som jag eventuellt ska ta hem på tillridning. 

Men vi håller det öppet än så länge, right? 😉

Så håll ut, time will tell.

Outfit Benny

Vi körde på marint, rött och vitt.
Lindor från okänt märke, bakskydd från Showmaster.
Schabraket vann vi i Div 1 med laget. Hans sadel är en Prestige och stigläder från Wintec. Nedan ser vi ländtäcket ifrån Agria som vi vann i Div 2 som jag red på Gin .
Visa fler inlägg