Träning med Phaffe

I fredags tränade Phaffe för Anne, en superträning! Han fick ett väldigt fint stöd i handen och rund i formen. Anne red honom lite först för att jag ska få testa på den rätta känslan innan jag har hittat den helt själv. Tycker att det är bra när man kan ta hjälp av sin tränare på många olika sätt. Mys innan träningen börjar, glad kille!
Ibland blir han lite framtung, då gäller det att verkligen rida upp honom på bakbenen. På den här bilden ser ni ur han blir lite låg fram och släpper bakbenen
Här är han finare med luftigare språng. Än så länge så orkar han inte riktigt hålla ihop kroppen och jobba fram de runda galoppsprången hela tiden

Borta bra men hemma bäst

I måndags natt kom vi hem från Italien, faktiskt skönt att få komma hem till sitt eget. Jag saknar alltid stallet och gården så mycket när jag är borta.


I förmiddags kom Phaffe hem från träningslägret hos Lina. Han hade skött sig bra och dom hade jobbat med galoppen och lösgjordheten. 
Han är lite trött efter en veckas träning så idag blir det mystur i skogen ihop med Vicke och Therese, vila imorgon och eventuellt träning för Anne på fredag beroende på hur hon har sina lektioner på ridskolan där hon jobbar. 

Nu är det långhelg och jag är ledig torsdag och sen veckan ut så idag var sista skoldagen denna veckan. Så himla skönt nu i slutet av terminen i nian när man läst klart fler och fler ämnen för hela grundskolan. Idag blev jag till exempel helt färdig med matten, svenskan och engelskan. Det börjar bli lugnare på skolfronten eftersom att jag bara har musik, tyska, samhällskunskap och kemi kvar att jobba med. Det händer väldigt mycket under slutet av vårterminen så det är inte alls många skoldagar kvar, nästan bara massa roliga saker som klassresa och avslutningsmiddag och liknande. 

Jag har under nian inte alls haft det mycket med hästarna. I 7/8 så hade jag 4-5 hästar i tävlingskondition samtidigt som väldigt mycket skolarbete. Jag har alltid satsat högt i skolan så det var lite tufft med mycket sena kvällar och tidiga morgnar för att få ihop det. 

Det har varit ganska skönt ändå att inte ha så mycket hästar, jag satsade massor nu i nian och behövde verkligen ha bra betyg för att komma in på ekonomilinjen som har höga intagningspoäng. Färre hästar har lett till mer tid för skolan så att jag når mina betyg. Har ju bara haft Phaffe, Nelson och Pandora två gånger i veckan och nu har jag bara Phaffe på heltid. 

Jag är lite bekymrad över vad jag ska göra i sommar dock 😂 Jag lär antagligen få ha Pandora fler än två gånger i veckan men det är lite trist att bara ha en häst hemma.. Ett väldigt långt sommarlov, inget skolarbete alls och minimalt med saker att göra i stallet. Ska verkligen se över möjligheterna att ta hem en eller två ponnyer i träning över sommaren för som det ser ut nu så kommer jag att gå rastlös ett flertal dagar på lovet 😅 

På tal om sommaren så har det verkligen hunnit bli sommar här medans jag varit i Italien! Alla bladen har slagit ut, blommor överallt och gräset på gräsbanan har växt sig liite längre än befogat... Alla ponnyerna har tappat det mesta av sin vinterpäls och börjar bli fina i sin sommarpäls. Jag var lite orolig för hur Benny skulle klara fällningen eftersom att han är gammal och grå, men det har faktiskt gått utmärkt och han är den som fällt mest av alla! Så skönt att han är så fräsch att han klarar att fälla, äta och tugga och har bra hovar och sånt. 

Imorgon ska jag kicka igång dagen med att coacha Daisy på tävling samt titta på Therese som också ska dit. Därefter blir det stallfix.

Busiga ponnyer i skogshagen
Still going strong, superBenny
Efterlängtad liten Knot ❤️
Tror att han var minst lika glad som jag över att ses igen, iallafall med tanke på hans blick 😍

Att rida westernhästar?

Måste erkänna att det var en av dom svåraste sakerna jag provat på inom hästsporten. 


Eftersom att dressyrryttare och hoppryttare i allra största utsträckning rider och tränar utefter den engelska ridningen så var det supersvårt att helt plötsligt rida på det amerikanska westernsättet som på många sätt är helt tvärt emot det vi dressyrryttare lär oss under åren. 

Jag blev i alla fall tilldelad en liten häst som hette One. Han var väldigt av och på i bjudningen men det tror jag bara beror på att jag inte hade en susning om hur han skulle ridas. Lisas häst hette Yaty och var extremt pigg, och vi var båda två överens om att det var jäkligt annorlunda om man jämför med allroundhästarna hemma. 

Vi fick testa på lite barrelracing och lära oss lite om hur man skulle ge signaler till en westernskolad häst. Vi fick ganska många tillsägelser om att vi red för engelskt.. Inte så konstigt med tanke på att det är det enda vi lärt oss hehe 😅 

Det var i allafall en riktigt rolig upplevelse och att få testa på något nytt. Supernyttigt att testa på en annan kultur inom hästvärlden och framförallt att få komma nån stans där man är totalt nybörjare. Man blir väldigt ödmjuk angående sina egna kunskaper när man får ett litet wakeup om hur lite lite lite man faktiskt kan och hur mycket det är man inte har en susning om. 

Skulle rekommendera alla att testa en ny gren där det är stor skillnad på ridstilen för det är dels kul och framförallt nyttigt för ens ödmjukhet. 


Lisa och Yaty
One i spolspiltan efter träningen
En supermysig liten häst som väldigt gärna pussades

Semesterrresa och träningsläger

Onsdag morgon förra veckan körde vi Phaffe till Lina för en veckas träningsläger. Han har gått väldigt bra senaste veckan så det kändes väldigt kul att skicka honom till Lina, vi får hoppas att det ger oss ännu en skjuts framåt i utvecklingen. 


Jag däremot tog flyget till Italien. Har varit här sen i onsdags kväll och kommer hem måndag kväll. Min familj är här ihop med Lisa och hennes familj medans Sara med familj sköter stallet och gården hemma. 

Saknade hästarna och ridningen lite väl mycket så imorgon bokade jag och Lisa en lektion på westernhästar här på en italiensk ranch. Ska bli otroligt kul att testa på en annan ridstil då jag knappt suttit i en westernsadel förut. 

Jag tror att det kan bli en väldigt intressant upplevelse att kunna jämföra olika kulturer inom hästvärlden samt att sitta på nått annat än rena dressyrhästar. Ser väldigt mycket fram emot det, och självklart uppdateras ni med både bilder och utvärdering efter lektionen. 

Tack för allt Nelson

Igår var det dags för Nelson att fara hem till Blekinge igen. 


För er som inte visste det så sa jag och mamma upp kontraktet för några månader sedan efter att vi konstaterat att Nelson och jag inte har samma ambitioner och mål. 

Jag och Nelson har haft två härliga år tillsammans med fina minnen och placeringar både inom hoppning och dressyr, men tyvärr så har inte Nelson samma motivation till att utvecklas och vi brinner inte för dressyren på samma sätt. 

Nu ska han istället få komma till en ny ryttare som inte söker en SM-ponny utan som är på precis den nivå som Nelson tycker om att vara på. 

Jag känner personligen att jag och Nelson inte har mer att ge än vad vi gjort, och eftersom att jag satsar högre än att bara rida LA1 sista åren av min ponnytid så matchar inte Nelson mina mål. 

Trots detta så har vi haft två roliga år tillsammans med många upplevelser, så det föll ett par tårar när det var dags att säga hejdå. 

Tack fina Nelson, och tack till ägare Malin Enestubbe för att jag fick chansen att låna din härliga ponny ❤️ 

Bästa hittills

I söndags var jag och Phaffe och tävlade i Norrköping. Jag har ju haft lite svårt att hitta honom på banan och hålla kvar det man fått fram på framridningen, men nu efter att vi tränat på med den nya tekniken som jag skrev om i förra inlägget så kändes allt så mycket lättare. 


Anne red honom största delen av passet och så red jag de sista 10-15 minutrarna så jag fick inte så mycket tid till att slipa på det men trots den korta stundens träning så såg jag en klar förbättring. Framridningen red jag med en superkänsla och inne på banan hade jag också en helt annat känsla än tidigare. Många gånger har han blivit spänd och tittig och väldigt öppen i formen eftersom att jag inte fått ihop honom på framridningen men det kände jag inte av alls mycket. Han blev lite öppen i formen ibland men inte alls spänd eller tittig. 

En klar förbättring sen sist. Procenten blev 63,3% men just nu så känns den inte alls viktig. Det var precis en sån här runda vi behövde, nu är vi verkligen på gång. 

Tycker om honom så himla mycket och jag ser jättemycket fram emot att träna och tävla ännu mer. Eftersom att han är så pass svår att rida så motiverar han mig hela tiden till att vilja bli bättre. När han väl går som han ska är han helt underbar att rida och det är en ära att få kalla honom min. 

Det kommer säkert ta tid att komma upp i klasserna men det är det helt klart värt med tanke på hur mycket han lär mig. Han är utan tvekan det svåraste jag ridit rent tekniskt, så samtidigt som han är en utmaning at rida så lär man sig massor varje gång. 

Superträningar

Förra veckan gick både Phaffe och Pandora för Anne och båda två var helt amazing. Så himla fin bakbensaktivitet på båda och Anne var väldigt nöjd med oss. 


Vi håller på och provar oss fram hur man ska göra för att Phaffe ska gå som bäst och nu har vi hittat ett sätt vi tror kan funka. Han gör framsteg varje träning och börjar bli riktigt härlig att rida. 

Lite bilder på Pandora. 

Visa fler inlägg