10 POSITIVA/NEGATIVA MED VICKE

POSITIVA1. Det finns ingen sötare häst på jorden.2. Han försöker alltid.3. Han kan gå jättefint i form och har ett fint steg.4. Han är snäll mot alla.5. Han är snäll att lasta och krånglar inte när hovis kommer.6. Han rymmer aldrig och behåller betesreduceraren på.7. Han är duktig att ha med på träning och tävling.8. Han kan stå still i en trailer utan hyss.9. Han lär sig fort.10. Han pussar alltid tillbaka!NEGATIVA1. Han boxvandrar.2. Han boxgnager.3. Han gnäggar alldeles för högt så det tjuter i hela stallet xD4. Han är så söt att han kommer undan med ALLT.5. Han har en hoppsadel, så min sits är inte så fin när jag rider honom men vi ska köpa en ny.6. Han biter tag i bettet och drar när han inte förstår. I början gjorde han det hela tiden, men nu allt mer sällan.7. Han är tjock trots att han har betesreducerare, får pyttelite hö och daglig motion.8. Han vrider om ena bakhoven konstigt så skon hamnar snett efter ca 6 veckor, så det är tur att hovis ändå ska sko om då!9. Man måste vara jättenoga med hans träning och massage så att han inte får ont igen som han hade innan han kom till oss, och det tar massvis med tid! (Men det är det värt) 10. Han får aldrig hoppa mer.

10 POSITIVA/NEGATiVA MED BENNY

POSITIVA1. Han är utbildad väldigt högt och kan ALLT.2. Dem allra flesta kan rida honom.3. Han ökar traven som en gud.4. Han är snäll att ha och göra med.5. Han är duktig att lasta och sko.6. Han är stor och jag kan rida honom länge.7. Vi får låna honom tills han dör.8. Han är mysig och fin.9. Han gör alltid sitt bästa och surar inte ihop om man råkar göra fel.10. Han lär mig massor och är rolig att rida.NEGATIVA1. Han hugger efter Gins rumpa när han stär i boxen och Gin i stallgången.2. Han är svårfångad när han vill.3. Han är så stor att jag bara har ett fåtal grejer som passar eftersom att allt mitt är i storlek ponny.4. Han boxvandrar.5. Han drar antingen upp eller ner huvudet jättemycket när man tränsar.6. Är man inte på honom från början blir han jätteseg.7. Hans svans är alltid trasslig.8. Han rullar sig alltid i hagens dammhål.9. Han är jättetrög att lyfta bakhovarna på. (Vet att jag låter som värsta nybörjaren ;) )10. Han segar lite i bakdelsvändningarna.Blev lite onödiga smågrejer där i slutet, men jaja.
Gin

10 POSITVA/NEGATIVA MED GIN

POSITIVT1. Han är erfaren och har lärt mig massor.2. Han litar på mig fullständigt i alla lägen.3. Gör jag rätt går det bra, gör jag fel går det åt hel**ete. Detta är bra för då lär man sig mycket och ser tydligt när man gör fel.4. Han har tagit min ridning till en helt ny nivå.5. Det är tack vare honom jag bloggar.6. Han är lydig, noggrann och rolig att rida.7. Han hoppar allt så länge jag inte tvekar.8. Han är duktig på allt han gör och lär sig tricks fort.9. Han vet när det är allvar och när det är okej att busa.10. Han krånglar nästan aldrig i onödan.NEGATIVA1. Det tar jättelång tid för honom att vänja sig vid andra hästar.2. Han kan bara gå ihop med Vicke.3. Han är expert på att få av sig betesreduceraren.4. Han blir galen när man klipper honom.5. Han sparkar åt höga ljud.6. Han gillar inte sprayer, så som flugspray e.t.c7. Han är liten.. Fast det är ju inte hans fel ;)8. Han blir lurvig tidigt på året, det är inte heller hans fel.9. Han bockar när man petar med spöet.10. Han har så små öron att inga huvor passar :/

Nu ni.

Nu i ca en vecka framöver kommer det att bli kass bloggning, ons-sön kommer det till och med att vara paus. Förlååt för detta, men imorgon och på tisdag kommer det komma nått enstaka inlägg men mer blir det tyvärr inte! Detta pga resa + resaförberedelser och fullt upp.

Förlåt!


- Benny i morgonsol.

Vem bestämmer?

Ja, precis som rubriken lyder, är det du eller din häst som bestämmer? Det är väldigt viktift att veta det, rätt svar är ju förstås att du är ledaren. Är hästen ledare blir det fel, och i vissa fall farligt. Att vara ledare över sin häst betyder INTE att din häst ska vara rädd för dig!! Det är en väldigt viktig punkt att nämna, du ska inte vara dum och slå eller piska din häst om den testar dig. Det är inte en effektiv metod att skrämma hästen, det skapar bara nya problem i både ridning och hantering. Om du är taskig mot den finns risker för att den blir huvudskygg, bakskygg, osäker, nervös eller spörädd. Den kan också dölja rädslan med ilska, och då kan den börja bitas, eller i extrema fall, attackera.
Att vara ledare över sin häst innebär att hästen respekterar och har förtroende för dig. Du ska vara flockledaren. Ett exempel på dålig respekt är tillexempel att du ber hästen flytta sig åt höger i stallgången, men den lägger öronen bakåt och flyttar åt vänster och prejar dig med flit. Då har hästen dålig respekt för dig och det måste man göra något åt. Den kan inte göra som den vill. Detta handlar inte om något man kan göra om man vill, det är något du måste göra i säkerhets syfte ( om du inte vill bli mosad av 400-600 kilo). Du ber hästen igen, något strängare denna gång. Lyssnar inte hästen får man ryta. Att stå och fegtjata i 30 min är inte lönt. Lyder inte hästen på första, andra, nej då får man ryta i. Snällt, bestämt och sen ryta. Att ryta eller slå det första ma gör är inget att rekommendera. Slag eller pisk undviker man. Att börja med NH kan också vara ett sätt att stärka förtroendet, respekten och vänskapsbandet mellan dig och din häst. Jag håller själv på med NH med alla hästarna och är mycket nöjd.

Viktigt att tänka på är att hästen ska vara din kompis, inte din slav. Ni ska jobba som ett team, men du är högsta hönset. Och kom ihåg, du kan inte kräva respekt från din häst om inte du ger respekt till hästen.

Lindpaddar

En sak jag glömde ta med i förra inlägget är att jag alltid har paddar under lindorna, eller lindunderlägg eller vad du nu kallar det, alla säger olika :)Iallafall, dem syns ju inte med på bild, men dem är ifrån Mias RS, jag har även lite annat smått och gott därifrån och är mycket nöjd.Här ser ni en annan outfit jag tycker är lite gullig, men jag har faktiskt aldrig provat den. Kanske är dags nu? ;)
Visa fler inlägg