ÖNSKEINLÄGG TÄVLINGSREGLER

Jag har fått ett önskemål om att göra ett inlägg om vilka regler som gäller på tävling så nu när jag har gott om tid så här på kvällen så tänkte jag ta tag i det.
 
Jag vill börja med att säga att det finns hundratals olika småregler som gäller på dressyr, och lika många som gäller i hoppning, och lika många som gäller i distans och ja, i alla grenar som man kan tävla i inom hästsporten. Ni förstår kanske redan nu att det omöjligt kommer gå att skriva alla regler, men jag tänkte ta "basen" nu.
 
Det finns en sak som heter TR (Tävlingsreglemente) och det är där du hittar alla regler. Eftersom att det finns så många regler så är TR insorterat i olika "grupper" och kapitel för att man lätt ska hitta de regler som gäller för just din gren eller tävling. TR 1 är allmänna regler som gäller på ALLA tävlingar oavsett gren, TR 2 är dressyr, TR 3 är hoppning ( om jag inte minns fel nu) osv. Ni som följer min blogg dagligen vet att jag var på en så kallad Grönt-Kort-kurs för ett tag sen, som man går när man ska fylla 13 om det är så att man vill tävla på högre klasser än klubbnivå. Har man inte fyllt 13 år än, men vill tävla ändå, så får pappa eller mamma gå kursen, men om tex pappa tar grönt kort måste han alltid vara med på tävlingarna, tar mamma grönt kort måste alltid mamma vara med. Det är i alla fall på grönt-kort-kursen man lär sig hur man slår upp i TR och liknande.
 
Basen för att ens FÅ tävla är att du eller en vårdnadshavare eller annan person som följer med på tävling ska ha grönt kort. Hästen måste ha ett pass så att man kan identifiera hästen när man kommer fram och hästen  måste vara vaccinerad mot hästinfluensa ( A2 ) och hästen ska ha licens. Först när du har koll på alla de papparena kan du anmäla dig till en tävling. 
 
Jag tänkte nu ta upp några "basregler" och några av de viktigaste reglerna som gäller i alla grenar. All information som kommer nedan är hämtad från TR och är därmed korrekt.
 
1. Du måste ha fyllt 8 år för att få starta en tävling. (Clear round och blåbärstävling räknas ej då det ej finns åldersgräns där) OBSERVERA ATT DETTA INTE GÄLLER FÖRÄNS 2017!!
2. Du får tävla A-ponny och B-ponny tills det år du fyller 13 år (hoppning) och 14 år (dressyr). C och D ponny får du tävla tills det år du fyller 20 år.
3. RYYTARENS SKYLDIGHETER
* Se till att hästen här helt frisk
* Se till att startande häst är i tävlingsskick
* Se till att hästen inte fått otillåtna medicinska preparat eller otillåten medicinskt behandling.
* Se till att du själv inte tagit otillåtna preparat.
* Se till att hästen under de tre sista veckorna före tävling har vistas i stall där smittsam sjukdom förekommit och inte heller där smittsam sjukdom misstänkts
* Se till att hästen under de tre sist veckorna före tävling inte visat tecken på sjukdom
* Se till att hästen är ordentligt tränad för tävlingsdeltagande
* Kontrollera både sin egen och hästens kvalifikation
* Före internationell tävling få Svenska ridsportförbundets godkännande
* Uppfylla de förpliktelser ryttaren åtagit sig i och med tävlingsanmälan, så som att betala startavgiften.
* Följa TR och kunna reglerna som rör din tävling
* Uppträda på ett sätt som hedrar svensk ridsport och uppträda sportsligt och proffsigt.
* Se till att person som leder en hingst på tävlingsplats är över 16 år och har hjälm plus hingstkedja
* vid vetskap v manipulation vid tävling anmäla till Svenska ridsportförbundet.
4. Hästen måste ha en nummerlapp med korrekt nummer som du kan ta reda på  sekretariatet vid startanmälan. Felaktig eller ej nummerlapp kan leda till böter om 100 kr.
5. Klädsel varierar beroende på vilken gren man rider i. I dressyr skall du ha ljusa ridbyxor, kavaj, ljus tröja med krage eller plastrong under, stövlar (Ridsko och shortchaps är tillåtet på klubbtävling, inbjudningstävling, Clear round, blåbärstävling och lokal tävling) och en godkänd hjälm. Håret uppsatt i prydlig frisyr. I hoppning måste alla under 18 år ha säkerhetsväst på sig under all vistelse på hästryggen. I dressyr får hästen ej ha benskydd/lindor inne på tävlingsbanan, men det är tillåtet på framridningen. I hoppning är det tillåtet även inne p banan. I dressyr får du endast ha ridspö på framridning, i hoppning även på tävlingsbanan.
6. Dåligt och osportsligt beteende mot häst, funktionärer eller andra kan leda till böter och avstängning.
 
Hoppas att ni har fått ett litet hum om tävlingsregler, och verkligen förstår hur mycket regler det finns. Om ni vil titta själva så kan ni gå in på länkarna nedan. Om det är för svårt eller om ni inte hittar det i söker så kan ni lämna en kommentar så hjälper jag er!
 
http://www3.ridsport.se/ImageVaultFiles/id_40823/cf_559/TR_I_Gemensamma_besta-mmelser_akt.PDF Gemensamma regler
 
 
http://www3.ridsport.se/ImageVaultFiles/id_40821/cf_559/TR_II_Dressyr_3.PDF Dressyrregler
 
 
http://www3.ridsport.se/ImageVaultFiles/id_40822/cf_559/TR_III_Hoppning_2.PDF Hoppregler
 
 
http://www3.ridsport.se/ImageVaultFiles/id_40827/cf_559/TR_IV_Fa-ltta-vlan_2.PDF Fälttävlansregler
 
http://www3.ridsport.se/ImageVaultFiles/id_40826/cf_559/TR_V_Ko-rning_2.PDF Körningsregler
 
http://www3.ridsport.se/ImageVaultFiles/id_40825/cf_559/TR_VI_Distans_2.PDF Distansregler
 
http://www3.ridsport.se/ImageVaultFiles/id_40824/cf_559/TR_VII_Voltige_2.PDF Voltigeregler
 
http://www3.ridsport.se/ImageVaultFiles/id_40835/cf_559/TR_VIII_Gymkhana_2.PDF Gymkhanaregler
 
http://www3.ridsport.se/ImageVaultFiles/id_40834/cf_559/TR_X_Working_equitation_2.PDF WEregler
 
 

Trusse ridhuset

Igår kväll var Trusse i ridhuset på klubben. Han skötte sig väldigt bra och han har verkligen förstått att han ska fortsätta lyssna på mig även fast det är ston och sånt där. Han har blivit jätteduktig på det nu. Han var jättefin att rida och kändes pigg och mjuk. Det var tur att det fanns speglar i ridhuset för det har vi inte tränat på tidigare så det var bra. Nu fick han vänja sig vis sånt också för man vet ju aldrig. Det kan ju vara så att det är speglar på Grevagården när jag ska visa honom i helgen och om han inte har sett en spegel förut så kan det ju bli lite problem.. Men han var jätteduktig med det också. Mamma tog lite bilder men filmade mest, jag ska försöka ladda upp en av videosarna här. Så får ni se sen.
 
Det får bli en bild på Gin istället så länge! <3

Träning igår och veckans planering

Träningen med Gin igår gick super, super. Jag hade jättebra kontroll över mina hjälper och Gin var lyhörd och väldigt samarbetsvillig. Vi tränade på sidvärtesövningar som man tänker är ganska självklara. Det brukar ju vra det "lätta" i programmet men det är faktiskt väldigt svårt när man vill ha det perfekt. Väldigt nöjda är vi ialla fall.
 
Här är lite planering för hästarna de närmsta dagarna
 
Idag: Trusse ridhuset
         Gin promenad
         Vicke longera (möjligtvis att mamma rider)
         Benny trimma på gräsbanan
 
Imorgon:  Trusse promenad
                 Gin vila
                 Vicke vila
                 Benny promenad  
 
På fredag är det lite svajigt än men jag skulle tro att Gin får en uteritt och så.
 På lördag ska Trusse visas och på söndag ska Gin till ridhuset och trimmas med programm inför Filipstad på påsk.
                

SENASTE NYTT!

Hej! Är tillbaka igen efter en så kallad tidsbristpaus utan blogging, eller jag har bloggat men inte publicerat det för det tar otroligt lång tid att skriva detta önskeinlägg. Det är på väg och kommer att komma upp så fort som möjligt. Det har hänt en hel del på denna vecka och jag tänkte dra igenom det nu så att ni är tillbaks på banan igen.
 
I lördags (14e) var jag och tävlade och då lade jag upp en bild på Prinsen. Det gick bra och det vi tränat på fungerade bra, tyvärr  inga kvalprocent men vi är nöjda ändå.
 
I söndags (15e) var Vicke på klubbtävling på Smedstorp och vi red igenom LC:1 2015 för Gunilla Åkerman. Vicke lyckades skrapa ihop hela 70,185% och vi är supernöjda.
 
Sen malde veckan på med träningar och hemmaridning som vanligt.
 
I fredags hade jag studiedag och då hängde Michelle med mig hem. Vi red dressyr med Gin och Vicke, tricktränade och gjorde lite horsemanship med Gin, och gick promenad med Benny och Trusse.
 
På lördagen åkte jag iväg på Division 1 uttagning på Bullersta. Vi skulle rida upp Lagtävlansprogrammet för Pia Fälth och Benny gick på 66% som jag själv känner att vi (jag) inte alls förtjänade. Jag var otroligt ofokuserad och stressig, och är väldigt arg på mig själv för det. Men vi fick ialla fall en plats i laget till första omgången, jag kan tyvärr inte delta vid andra omgången för då har Gin tävling, men vi får se hur det blir inför finalen.
 
I söndags tävlade jag med Vicke i Väderstad. Första rundan var bra och vi tyckte att det var väldigt snålt och orättvist bedömt, vi hade hoppats på högre. Men det går ju inte att kontrollera domaren så det är bara att bryta ihop och komma igen. Andra rundan (lätt b1) var katastrofal. Helt oacceptabel ritt, endast mitt fel. Nu j''lar ligger vi i hårdträning med sitsen och mina förbannade armar som är lite överallt just nu, det är även min hjärna som spökar och förstör. ALDRIG MER vill jag ha detta. Nu är det skärpning så det heter duga för mig.
 
På em/kvällen igår kom Trusses ägare till oss och vi pratade igenom utrustning osv och allt som rör ridprovet som är i helgen (där jag ska rida Trusse) och de tränade på att visa honom för hand så nu är allt under kontroll och vi har ordentligt med koll på allt.
 
Idag ska hästarna endast promenera och sen få gå in tidigt, äckelväder ute. Imorgon blir det träning med Gin.

ÖNSKELISTA

Dessa grejer som jag tänkte visa nu är saker som  står väldigt högt på min önskelista just nu, den tar aldrig slut... Men tyvärr så är vi inte gjorda av pengar så man kan inte få allt ;)
 
Ps Of Swedens nyhet benlindor! Så sjukt snyga, stilrena och passar till de flesta schabraken.
 
Dessa benlindor kommer ifrån UF Företaget N0RA som tillverkar benlindorna av gardinspill. Ekologiskt, miljövänligt och återvinnande. Kostar endast 80 kr per par. Jag tycker att det är väldigt kul att det står just Nora på lindorna också ;)
Pannband från Fager Design, Sweden Sweden
Benlindor från Glööckler, VILL HA
Hur söt skulle inte Gin  vara i detta schabrak??
Haul Höökshaul

HÖÖKS HAUL

Igår var jag och mamma på Hööks och köpte lite grejer som jag behövde och saker som hästarna behövde. I det här inlägget tänkte jag visa de grejerna vi köpte, tyvärr så har jag inga egna bilder men jag tänkte att jag kunde låna de från Hööks hemsida.
 
Först och främst köpte vi det jag behöver mest, tävlingsridstövlar. När man rider och tävlar så mycket som jag gör så slits stövlarna lätt och blir ganska fula med tiden så jag behöver skilja på tränings och tävlingsstövlar. Nu blev det i alla fall ett par riktig snygga som jag har kollat på ett tag
De här stövlarna heter Marseille. Lack och blingbling = Älskar det. De kostade 1 599 kr.
Hästgodiset var nästan slut så nu när vi ändå var där så passade vi på att köpa lite nytt. 2.5 kg knabbersticks, kostade ca 129 kr ifrån Effol.
 
Mina lädersporremmar åt hunden upp så nu hade jag bara fula hemmaremmar som var vävda så nu köpte vi nya i läder som är till tävling. De kommer ifrån Claridge house och kostade ca 99 kr.
Nýa ridhandskar, kostade 119 kr ifrån CRW.
Och så blev det även lite skötsel och vårdgrejer till pollarna, arnika gel, liniment och glansspray och en ny putssvamp till lädret.
 
 
Kommer att komma ett inlägg om förslag på nya kavajer då jag ska köpa ny så då får ni hjälpa mig med era åsikter.
 
Ha det så bra :)
 
 

Oj Oj och E-Type

Två av Lina Dolks fantastiska och fina hästar Oj Oj och E-type har gått bort förra helgen. E-type var tvungen att avlivas pga. cystor bakbena, och Oj Oj avled dagen efter av en tragisk olycka i hagen och gick inte att rädda. Alla mina tankar går till familjen Dolk, som jag vet älskade de båda oerhört mycket. Jag tycker att Lina är otroligt stark som  orkar kämpa på med sin storhäst Jouleen trots allt det tunga.
Fina Oj Oj
E-Type som alltid var så snäll
 
 
Om ni vill läsa mer om va som hän kan ni läsa det på Lins blogg http://finest.se/liinadolk/page/2/ klicka å länken och skrolla ner så har hon skrivit inlägg om båda Oj oj och E-type
Visa fler inlägg