Vem bestämmer?

Ja, precis som rubriken lyder, är det du eller din häst som bestämmer? Det är väldigt viktift att veta det, rätt svar är ju förstås att du är ledaren. Är hästen ledare blir det fel, och i vissa fall farligt. Att vara ledare över sin häst betyder INTE att din häst ska vara rädd för dig!! Det är en väldigt viktig punkt att nämna, du ska inte vara dum och slå eller piska din häst om den testar dig. Det är inte en effektiv metod att skrämma hästen, det skapar bara nya problem i både ridning och hantering. Om du är taskig mot den finns risker för att den blir huvudskygg, bakskygg, osäker, nervös eller spörädd. Den kan också dölja rädslan med ilska, och då kan den börja bitas, eller i extrema fall, attackera.
Att vara ledare över sin häst innebär att hästen respekterar och har förtroende för dig. Du ska vara flockledaren. Ett exempel på dålig respekt är tillexempel att du ber hästen flytta sig åt höger i stallgången, men den lägger öronen bakåt och flyttar åt vänster och prejar dig med flit. Då har hästen dålig respekt för dig och det måste man göra något åt. Den kan inte göra som den vill. Detta handlar inte om något man kan göra om man vill, det är något du måste göra i säkerhets syfte ( om du inte vill bli mosad av 400-600 kilo). Du ber hästen igen, något strängare denna gång. Lyssnar inte hästen får man ryta. Att stå och fegtjata i 30 min är inte lönt. Lyder inte hästen på första, andra, nej då får man ryta i. Snällt, bestämt och sen ryta. Att ryta eller slå det första ma gör är inget att rekommendera. Slag eller pisk undviker man. Att börja med NH kan också vara ett sätt att stärka förtroendet, respekten och vänskapsbandet mellan dig och din häst. Jag håller själv på med NH med alla hästarna och är mycket nöjd.

Viktigt att tänka på är att hästen ska vara din kompis, inte din slav. Ni ska jobba som ett team, men du är högsta hönset. Och kom ihåg, du kan inte kräva respekt från din häst om inte du ger respekt till hästen.