Innan köp · Vilken ponny passar mig?

Hej! Jag tänkte dra igång temamånaden nu och börjar med att köra lite 2 in 1. Detta inlägget kommer altså att handla om två ämnen med att köpa häst: Innan köpet och Vilken häst/ponny passar mig? 
 
Vi kan börja med "Innan köp".
Det är ju väldigt viktigt att planera och tänka igenom sitt hästköp tillsammans. Ett inte så välplanerat impulsköp är aldrig bra. Det är mycket bättre att skynda långsamt och lägga upp en plan Även om man har råd med själva hästen så måste man tänka längre än näsan räcker. Även fast vi har råd med hästen, har vi råd med allt som hästen behöver? Det är hovslagare, veterinär, tandläkare, eventuell equiterapeft/hästmassör/akupunktör, foder, utrustning, strö osv.
 
Häst kostar och det får man vara beredd på. Sen är det ju inte bara kostnaden som kan vara en tabbe. Har jag tid ordentligt? Hästen ska ha mat varje morgon innan skolan och varje kväll. Desdutom ska både stall och häst skötas och hästen behöver motion. Har jag ork till allt? Även snöstormiga midvinterdagar med-  20 grader och man har feber måste man ut och fodra. Har jag plats? Hästen ska ha stall och ordentlig hage med både skugga och lä i. Dessutom måste det finnas någonstans att rida. 
 
 
När man sitter där och planerar med hela familjen ( För självklart ska alla vara överens!!) så är det mycket att tänka på. Kanske har man redan ett stall, kanske har man inte. Kanske ska man ha hästen på gården, kanske ska den vara inackorderad. Inackordering är i 9 av 10 fall dyrare än att ha eget stall ( om ni inte måste bygga från grunden altså) 
 
När alla är överens och allt är klart är det dags att leta efter en passande häst. Bra hemsidor att leta på är www.hastnet.se och www.hastlycka.se
Det finns även vissa anonnser på blocket, men där skulle inte jag ha letat i första hand. Det är bra om förstahästen är snäll i hantering och är äldre och rutinerad. En yngre häst är svårt att ha som första. Sen är det ju det här med storlek. Man är oftast barn när man köper förstahäst. Barn växer. Det gör inte vuxna ponnyer. Tänk på det! Är du  tex lagom lång för en B-ponny just nu, köp en cponny eller en liten dponny. Då är det långt kvar innan du växer ur den och du har glädje av ponnyn längre. 
 
 
Annonsspråk
 
I de flesta anonnser står det sånt som liknar det nedanstående, men vad betyder det egentligen?
 
Ej nybörjarpony = betyder oftast att den är het och/eller busig.
 
Lite het ibland = betyder oftast att den springer jorden runt med dig på 2 minuter utan att du har kontroll
 
Otroligt snäll = otroligt slö och har ingen egen power.
 
Aldrig skadad och fullt frisk: lita aldrig på det. Köp aldrig en häst utan pass och veterinärintyg och besiktiga alltid en häst innan. Köp den inte om den inte är fullt frisk.
 
Räv bakom örat; Betyder oftast att hästen mest är snäll men ibland kan den vakna till och busa lite.
 
Kom ihåg. Låter det för bra för att vara sant, då ör det oftast det. Här nedan kommer en anonns (påhittad) som inte verkar stämma riktigt... kan ni hitta problemen?
 
 
Hejsan svejans! (Misstänk redan här att anonnsören inte är fullt seriös..)
Säljer nu min fina pingla Stina pga att jag har fått ett barn och har det lite körigt med ekonomin. (Jaha...?)
Han är ett sto föddes 1998. Han har gått Grandprix och internationelllt i dressyr och hon har väldigt bra hoppteknik. (Vänta nu.. va?) Han kan vara lite klurig ibland men det löser sig för det mesta. Importerad från Australien 1994  och är av rasen travhäst. (Var hästen ens född 1994, och hur kommer det sig att en travare gått Grand Prix dressyr?)
Fin fläckig till färgen och all utrusstning medgöljer. (Det finns inga fläckiga travare, desdutom heter det skäck)
 
Prima pris på en topphäst: 5 000 kr. (Du fär ingen elithäst för fem tusen.)
 
Mejla mig på ---------- så kan vi snacka vidare. Mvh göran
 
 
Som jag sa var detta bara en fakeannons men jag har sett minst lika skumma anonnser på riktigt. Var källkritisk och se upp för konstiga saker i annonsen. Nästa temamånad inlägg kommer att handla  om provridningen!