ÖNSKEINLÄGG TÄVLINGSREGLER

Jag har fått ett önskemål om att göra ett inlägg om vilka regler som gäller på tävling så nu när jag har gott om tid så här på kvällen så tänkte jag ta tag i det.
 
Jag vill börja med att säga att det finns hundratals olika småregler som gäller på dressyr, och lika många som gäller i hoppning, och lika många som gäller i distans och ja, i alla grenar som man kan tävla i inom hästsporten. Ni förstår kanske redan nu att det omöjligt kommer gå att skriva alla regler, men jag tänkte ta "basen" nu.
 
Det finns en sak som heter TR (Tävlingsreglemente) och det är där du hittar alla regler. Eftersom att det finns så många regler så är TR insorterat i olika "grupper" och kapitel för att man lätt ska hitta de regler som gäller för just din gren eller tävling. TR 1 är allmänna regler som gäller på ALLA tävlingar oavsett gren, TR 2 är dressyr, TR 3 är hoppning ( om jag inte minns fel nu) osv. Ni som följer min blogg dagligen vet att jag var på en så kallad Grönt-Kort-kurs för ett tag sen, som man går när man ska fylla 13 om det är så att man vill tävla på högre klasser än klubbnivå. Har man inte fyllt 13 år än, men vill tävla ändå, så får pappa eller mamma gå kursen, men om tex pappa tar grönt kort måste han alltid vara med på tävlingarna, tar mamma grönt kort måste alltid mamma vara med. Det är i alla fall på grönt-kort-kursen man lär sig hur man slår upp i TR och liknande.
 
Basen för att ens FÅ tävla är att du eller en vårdnadshavare eller annan person som följer med på tävling ska ha grönt kort. Hästen måste ha ett pass så att man kan identifiera hästen när man kommer fram och hästen  måste vara vaccinerad mot hästinfluensa ( A2 ) och hästen ska ha licens. Först när du har koll på alla de papparena kan du anmäla dig till en tävling. 
 
Jag tänkte nu ta upp några "basregler" och några av de viktigaste reglerna som gäller i alla grenar. All information som kommer nedan är hämtad från TR och är därmed korrekt.
 
1. Du måste ha fyllt 8 år för att få starta en tävling. (Clear round och blåbärstävling räknas ej då det ej finns åldersgräns där) OBSERVERA ATT DETTA INTE GÄLLER FÖRÄNS 2017!!
2. Du får tävla A-ponny och B-ponny tills det år du fyller 13 år (hoppning) och 14 år (dressyr). C och D ponny får du tävla tills det år du fyller 20 år.
3. RYYTARENS SKYLDIGHETER
* Se till att hästen här helt frisk
* Se till att startande häst är i tävlingsskick
* Se till att hästen inte fått otillåtna medicinska preparat eller otillåten medicinskt behandling.
* Se till att du själv inte tagit otillåtna preparat.
* Se till att hästen under de tre sista veckorna före tävling har vistas i stall där smittsam sjukdom förekommit och inte heller där smittsam sjukdom misstänkts
* Se till att hästen under de tre sist veckorna före tävling inte visat tecken på sjukdom
* Se till att hästen är ordentligt tränad för tävlingsdeltagande
* Kontrollera både sin egen och hästens kvalifikation
* Före internationell tävling få Svenska ridsportförbundets godkännande
* Uppfylla de förpliktelser ryttaren åtagit sig i och med tävlingsanmälan, så som att betala startavgiften.
* Följa TR och kunna reglerna som rör din tävling
* Uppträda på ett sätt som hedrar svensk ridsport och uppträda sportsligt och proffsigt.
* Se till att person som leder en hingst på tävlingsplats är över 16 år och har hjälm plus hingstkedja
* vid vetskap v manipulation vid tävling anmäla till Svenska ridsportförbundet.
4. Hästen måste ha en nummerlapp med korrekt nummer som du kan ta reda på  sekretariatet vid startanmälan. Felaktig eller ej nummerlapp kan leda till böter om 100 kr.
5. Klädsel varierar beroende på vilken gren man rider i. I dressyr skall du ha ljusa ridbyxor, kavaj, ljus tröja med krage eller plastrong under, stövlar (Ridsko och shortchaps är tillåtet på klubbtävling, inbjudningstävling, Clear round, blåbärstävling och lokal tävling) och en godkänd hjälm. Håret uppsatt i prydlig frisyr. I hoppning måste alla under 18 år ha säkerhetsväst på sig under all vistelse på hästryggen. I dressyr får hästen ej ha benskydd/lindor inne på tävlingsbanan, men det är tillåtet på framridningen. I hoppning är det tillåtet även inne p banan. I dressyr får du endast ha ridspö på framridning, i hoppning även på tävlingsbanan.
6. Dåligt och osportsligt beteende mot häst, funktionärer eller andra kan leda till böter och avstängning.
 
Hoppas att ni har fått ett litet hum om tävlingsregler, och verkligen förstår hur mycket regler det finns. Om ni vil titta själva så kan ni gå in på länkarna nedan. Om det är för svårt eller om ni inte hittar det i söker så kan ni lämna en kommentar så hjälper jag er!
 
http://www3.ridsport.se/ImageVaultFiles/id_40823/cf_559/TR_I_Gemensamma_besta-mmelser_akt.PDF Gemensamma regler
 
 
http://www3.ridsport.se/ImageVaultFiles/id_40821/cf_559/TR_II_Dressyr_3.PDF Dressyrregler
 
 
http://www3.ridsport.se/ImageVaultFiles/id_40822/cf_559/TR_III_Hoppning_2.PDF Hoppregler
 
 
http://www3.ridsport.se/ImageVaultFiles/id_40827/cf_559/TR_IV_Fa-ltta-vlan_2.PDF Fälttävlansregler
 
http://www3.ridsport.se/ImageVaultFiles/id_40826/cf_559/TR_V_Ko-rning_2.PDF Körningsregler
 
http://www3.ridsport.se/ImageVaultFiles/id_40825/cf_559/TR_VI_Distans_2.PDF Distansregler
 
http://www3.ridsport.se/ImageVaultFiles/id_40824/cf_559/TR_VII_Voltige_2.PDF Voltigeregler
 
http://www3.ridsport.se/ImageVaultFiles/id_40835/cf_559/TR_VIII_Gymkhana_2.PDF Gymkhanaregler
 
http://www3.ridsport.se/ImageVaultFiles/id_40834/cf_559/TR_X_Working_equitation_2.PDF WEregler